Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

Η προετοιμασία για τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, πλέον Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και εγκαινιάστηκε επίσημα το 1964. Δημιουργός και ιδρυτής του υπήρξε ο Ανδρέας Ιωάννου, του οποίου το όνομα πλέον φέρει η Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου.

Ο Ανδρέας Ιωάννου, διακεκριμένος μελετητής της νεοελληνικής τέχνης, λογοτέχνης και νομάρχης Δωδεκανήσου, διέβλεψε ότι η Ρόδος είχε όλα τα χαρακτηριστικά για τη δημιουργία ενός εμβληματικού Μουσείου Νεότερης Τέχνης, που θα μπορούσε να αποκτήσει διεθνή ακτινοβολία. Για αυτό το λόγο ήρθε σε επαφή με τους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς, απέκτησε εμβληματικά τους έργα και τα στέγασε στο ιστορικό κτήριο της Πλατείας Σύμης στην είσοδο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, που αποτελεί πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το 2000, το Μουσείο απέκτησε ένα δεύτερο εκθεσιακό χώρο εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, στο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά κτήριο του Παλαιού Συσσιτίου, στην οδό Σωκράτους. Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου, μέχρι πρότινος φιλοξενούσε περιοδικές εκθέσεις καλλιτεχνών, αλλά έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για τη δημιουργία της πρώτης μόνιμης έκθεσης αφιερωμένη στη ροδίτικη Κεραμική Τέχνη.

Το 2002, εγκαινιάζεται το πολυόροφο οικοδόμημα, δωρεά των Ιωάννη (1897-1978) και Πάολας (1914-2011) Νεστορίδη, στο οποίο μεταφέρθηκε μέρος των μονίμων εκθέσεων και τα εργαστήρια του Μουσείου. Το νέο κτήριο βρίσκεται στη Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου, γνωστή και ως η «Πλατεία με τις 100 Χουρμαδιές», στο κέντρο της ζωής της σύγχρονης πόλης και της τουριστικής δραστηριότητας. Αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό σημείο στο κέντρο της πόλης, και από τα σημαντικότερα εκτός των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης.

Το 2010, εγκαινιάζεται η Νέα Πτέρυγα του Μουσείου, του οποίου η ανέγερση έγινε με δωρεά της Πάολας Νεστορίδου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Ρόδου. Αποτελεί ένα πολιτιστικό χώρο και αποτελεί σημείο αναφοράς της πολιτιστικής δραστηριότητας του νησιού.

Από το blog μας

Συνεντεύξεις και Ανακοινώσεις

0 Κτήρια
0+ Έργα
0+ Καλλιτέχνες
0+ Εκδόσεις
Σχετικά με το Μουσείο

Η Διοίκηση

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Καραχάλιου – Καμπουροπούλου Σουμέλα

Αντιπρόεδρος: Αϊβάζης Σέργιος

Μέλη: Δράκος Στέφανος, Σεϊτης Μιχάλης, Μαντζόν Μαρία, Χατζηπέτρου Ελένη, Στεργενάκη Σταματία

Αναπληρωματικά μέλη: Φώκιαλη Ισμήνη, Δεληγιάννη Σμαράγδα, Σοκορέλος Μιχαήλ, Στάμος Αθανάσιος, Καϋμενάκης Βασίλης, Καστελλοριού Έφη

Καλλιτεχνική Επιτροπή

Μιχαηλίδου Μαίρη, κριτικός − ιστορικός τέχνης.

Καμπουροπούλου Μαίρη, πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Καμπάνης Μάρκος, πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Μαντζόν Μαρία, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου.

Στεργενάκη Σταματία, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου.