Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

Η προετοιμασία για τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, πλέον Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και εγκαινιάστηκε επίσημα το 1964. Δημιουργός και ιδρυτής του υπήρξε ο Ανδρέας Ιωάννου, του οποίου το όνομα πλέον φέρει η Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου.

Ο Ανδρέας Ιωάννου, διακεκριμένος μελετητής της νεοελληνικής τέχνης, λογοτέχνης και νομάρχης Δωδεκανήσου, διέβλεψε ότι η Ρόδος είχε όλα τα χαρακτηριστικά για τη δημιουργία ενός εμβληματικού Μουσείου Νεότερης Τέχνης, που θα μπορούσε να αποκτήσει διεθνή ακτινοβολία. Για αυτό το λόγο ήρθε σε επαφή με τους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς, απέκτησε εμβληματικά τους έργα και τα στέγασε στο ιστορικό κτήριο της Πλατείας Σύμης στην είσοδο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, που αποτελεί πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το 2000, το Μουσείο απέκτησε ένα δεύτερο εκθεσιακό χώρο εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, στο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά κτήριο του Παλαιού Συσσιτίου, στην οδό Σωκράτους. Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου, μέχρι πρότινος φιλοξενούσε περιοδικές εκθέσεις καλλιτεχνών, αλλά έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για τη δημιουργία της πρώτης μόνιμης έκθεσης αφιερωμένη στη ροδίτικη Κεραμική Τέχνη.

Το 2002, εγκαινιάζεται το πολυόροφο οικοδόμημα, δωρεά των Ιωάννη (1897-1978) και Πάολας (1914-2011) Νεστορίδη, στο οποίο μεταφέρθηκε μέρος των μονίμων εκθέσεων και τα εργαστήρια του Μουσείου. Το νέο κτήριο βρίσκεται στη Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου, γνωστή και ως η «Πλατεία με τις 100 Χουρμαδιές», στο κέντρο της ζωής της σύγχρονης πόλης και της τουριστικής δραστηριότητας. Αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό σημείο στο κέντρο της πόλης, και από τα σημαντικότερα εκτός των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης.

Το 2010, εγκαινιάζεται η Νέα Πτέρυγα του Μουσείου, του οποίου η ανέγερση έγινε με δωρεά της Πάολας Νεστορίδου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Ρόδου.

Αποτελεί ένα σύγχρονο πολιτιστικό χώρο και σημείο αναφοράς της πολιτιστικής δραστηριότητας του νησιού.

0 Κτήρια
0+ Έργα
0+ Καλλιτέχνες
0+ Εκδόσεις
Σχετικά με το Μουσείο

Η Διοίκηση

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Αϊβάζης Σέργιος

Αντιπρόεδρος: Μαντζόν Μαρία

Μέλη: Δράκος Στέφανος, Σταμάτης Παναγιώτης, Ζαφειροπούλου-Φρόνα Βασιλική, Δεληγιάννη Σμαράγδα, Στεργενάκη Σταματία

Αναπληρωματικά μέλη: Φώκιαλη Ισμήνη, Σοκορέλος Μιχαήλ, Στάμος Αθανάσιος, Κούρου Κατερίνα, Στάγκα Στεφανία, Χατζηδιάκου Δέσποινα, Καστελλοριού Έφη

Καλλιτεχνική Επιτροπή

Πρόεδρος: Κοσκινά Κατερίνα, ιστορικός τέχνης – Μουσειολόγος

Μέλη:

Καμπουροπούλου Μαίρη, πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Παπαηλιάκης Ηλίας, πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Μαντζόν Μαρία, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου.

Αϊβάζης Σέργιος, Πρόεδρος Δ.Σ. – Διαχείριση Πολιτισμού