Έκθεση Δημήτρη Κούκου

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου φιλοξενεί μία μόνιμη έκθεση με 71 εξαιρετικά έργα ζωγραφικής του πανελληνίως γνωστού ζωγράφου  Δημήτρη Κούκου που αντιπροσωπεύουν την πενηντάχρονη καλλιτεχνική του πορεία και εκτίθενται στο Νεστορίδειο Μέλαθρο.

Αποτελεί δωρεά των έργων από τον ίδιο τον ζωγράφο Δημήτρη Κούκο. Με την πραγματοποίηση της έκθεσης-δωρεάς, υλοποιήθηκε μια ενδόμυχη θαρραλέα σκέψη την οποία έκανε ο γνωστός καλλιτέχνης, την εποχή της άγουρης ηλικίας στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα ως κληρωτός στην πανέμορφη ύπαιθρο της Ρόδου.

Ο Δημήτρης Κούκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1969 έως το 1974 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου ευτύχησε να έχει δασκάλους δύο μύθους της σύγχρονης ζωγραφικής μας, τους Νίκο Νικολάου και  Γιάννη Μόραλη. Φαίνεται ότι από τον πρώτο έλαβε το σίγουρο χρωματικό ένστικτο και από το δεύτερο το νηφάλιο μέτρο. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Beaux Art στο Παρίσι (1975-1978), με δάσκαλο τον Gustave Singier.

Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ο Δημήτρης Κούκος έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως επίσης έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1977. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Η.Π.Α, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία) όσο και στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη της Ρόδου, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και στην Εθνική Τράπεζα.

Γνήσιος ταλαντούχος δημιουργός, εκφράζει τα ερεθίσματα που του παρέχει το περιβάλλον της πατρίδας μας, με τις εναλλαγές του φωτός και τις ιδιαιτερότητές του, ο αέρας, η αύρα, οι οσμές της φύσης, τα οποία μετουσιώνει σε χρώματα.  Η αφαιρετική απόδοση των θεμάτων, τα ιμπρεσιονιστικά στοιχεία με τον κυρίαρχο ρόλο του φωτός και η λυρική ατμόσφαιρα χαρακτηρίζουν τα έργα του, ενώ σταδιακά προσεγγίζει την αφαίρεση.

Η Ρόδος στη καλλιτεχνική και προσωπική του πορεία κατέχει άκρως ξεχωριστή θέση. Την πρωτογνώρισε τον γοήτευσε και την «ερωτεύθηκε» ως φοιτητής, την εμπέδωσε και την κλείδωσε για τα καλά στην καρδιά του την περίοδο της  στρατιωτικής του θητείας και έκτοτε επί πενήντα συνεχή χρόνια την επισκέπτεται ανελλιπώς. Με τους καμβάδες και τα πινέλα  «ανά χείρας», έχει αλωνίσει όλο το νησί, γνωρίζει κάθε γωνιά του με απίστευτη ακρίβεια.  Μπορεί να τον συναντήσεις στην ύπαιθρο, στις αμμουδιές ή στις βραχώδεις περιοχές, στα κάστρα, ακόμη και σε ταράτσες να απλώνει τους χωρίς προκαθορισμένα όρια καμβάδες του και να ζωγραφίζει με έντονες χειρονομίες και χρώμα την αύρα, την ποικιλία της Ροδίτικης γης. Η άμμος, τα πετραδάκια και τα ξερά χόρτα, ίσως και κάποιο μικροσκοπικό κοχύλι, ενσωματώνονται στην επιφάνεια του πίνακα. Στην αρχή η εικόνα που αναδύεται από τον καμβά είναι σχεδόν ρεαλιστική. Όσο όμως προσθέτει στρώσεις χρωμάτων το έργο χάνει σε ρεαλιστικότητα και κερδίζει σε αίσθημα. Είναι θαυμάσιο πώς ο ζωγράφος με χρώματα διαφορετικά από τα φυσικά και σχήματα ασαφή δίνει μια τόσο σαφή εικόνα της ατμόσφαιρας του τοπίου.

Το νησί μας το ερεύνησε και το αγάπησε όσο ελάχιστοι καλλιτέχνες. Στο σύνολο των ζωγραφικών του έργων, μεγάλο μέρος αποτυπώνει θέματα από το νησί της Ρόδου. Συχνά λέει: « Η Ρόδος με ενδιαφέρει πάρα πολύ, μου πάει πολύ αυτό το ροζ μοβέ που έχει. Έχει μια ένταση, είναι πολύ ερωτικό νησί. Έχει μια άλλη διάσταση. Τεράστια ιστορία. Εδώ ενώνονται πολιτισμοί. Ακόμη και αυτός ο τουρισμός μου δίνει μια ένταση. Έχει πολύ ωραία τοπία, πολύ ωραία κάστρα, είναι ένας κόσμος μαγικός τα βρίσκεις όλα»

Τα αντιπροσωπευτικά έργα όλης της μακρόχρονης καλλιτεχνικής διαδρομής του  Δημήτρη Κούκου, που περιλαμβάνονται σε αυτή την αξιέπαινη  σημαντική δωρεά που πραγματώνεται, εμπλουτίζουν το φιλότεχνο κοινό ψυχικά και πνευματικά, προτρέποντας και τις νεώτερες γενιές, να ενσκήψουν στην αδιαμφισβήτητα κορυφαία και πολυδιάστατη συνεισφορά αυτού του σημαντικού καλλιτέχνη, συναισθηματικού και ευαίσθητου ανθρώπου.