Το Μουσείο συμμετέχει με δύο έργα στην έκθεση «Θεόφιλος. Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής»

Το Μουσείο συμμετέχει με δύο έργα στην έκθεση «Θεόφιλος. Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής»

Στην Αθήνα βρέθηκε ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου κύριος Αϊβάζης Σέργιος προκειμένου να παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης Θεόφιλος. Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος
Ενενήντα τέσσερα πολύτιμα έργα του Θεόφιλου παρουσιάζονται στην έκθεση τα οποία είναι δανεισμένα από τις συλλογές του Μουσείου Θεόφιλου Δήμου Μυτιλήνης, της Εθνικής Πινακοθήκης, της Α.Σ.Κ.Τ., της Βουλής των Ελλήνων, της Alpha Bank, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών και από τους συλλέκτες κ. Ευάγγελο & κ. Κατίγκω Αγγελάκου, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, κ. Μπάμπο και κ. Άντζελα Οικονομίδη, κ. Μαρίνα Ηλιάδη, κ. Μανώλη Περατικό και άλλους.
Το Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου συμμετέχει με δύο έργα του Θεόφιλου (Χατζημιχαήλ 1867-1934) από την μόνιμη συλλογή του, «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης καταδιώκων τον Ρεσίτ Πασά ή Κιουταχή εν ξιφήρεις» και ο «Ήρως Μιλτιάδης Γιαταγάνας».
Μπορεί να είναι εικαστικό ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος
Στα επίσημα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, η Βουλευτής κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο τέως αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Στρατής Κύτελης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μυτιλήνης, κ. Παναγιώτης Τσακύρης, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αττικής, κ. Μαίρη Βιδάλη, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο κ. & η κ. Βαγγέλη Χρόνη, ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ, κ. Νίκος Τρανός, ο κ. Ιωάννης Μάνος, η κ. Σόφη Μυτιληναίου, ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, κ. Σέργιος Αϊβάζης, η κ. Μυρσίνη Ουζουνέλη, ο κ. Μίνως Μάτσας, οι κυρίες Μαρίνα, Αννίτα και Ντένη Θεοχαράκη, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη κ. Φώτης Παπαθανασίου, οι καλλιτέχνες Στέφανος Δασκαλάκης, Γιώργος Ρόρρης, Γιάννης Αδαμάκος, Βίκυ Τσαλαματά, Χρήστος Παλαντζάς, Κωστής Παπατριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Κουβάκης, ο κ. & η κ. Ευάγγελου Αγγελάκου, η κ. Σόφη Μυτιληναίου, η κ. Μαρίνα Μήλιου-Θεοχαράκη, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, οι καθηγητές Χρήστος Δερβένης και Στρατής Παττακός, ο κ. & η κ. Φοίβου Κυδωνιάτη, η κ. Σόνια Τουτζιαρίδη, ο κ. Πάνος Μανιάς, η κ. Μαργαρίτα Σφέτσα, η κ. Πόλυ Γιώτη, ο κ. Γιάννης Μαυρής, ο κ. & η κ. Μπάμπου Οικονομίδη, η κ. Τούλα Βουγιούκα, ο κ. Ανδρέας Μάνεσης και πολλοί άλλοι.
Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώροςΜπορεί να είναι εικαστικό κείμενο που λέει "SHOT ON REDMI9 QUAD CAMERA"
Η έκθεση Θεόφιλος. Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας ’21, των 16 Ιδρυμάτων, για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση και, όπως τονίζει ο επιμελητής της έκθεσης, κ. Τάκης Μαυρωτάς: «Σήμερα, το έργο του μεγάλου τσολιά της ζωγραφικής, επιβεβαιώνει την άποψη ότι η αξία ενός ζωγράφου δεν σταματά με τον θάνατό του, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, αρχίζει μετά από αυτόν. Παράλληλα, μεταδίδει τη ζωογόνο ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία και αποπνέει αίσθημα ευθύνης και ελπίδας για το αύριο, αφού φανερώνει αυτή τη μοναδική Ελλάδα, με τους αγωνιστές, τους ήρωες και τους θεούς της, πάντα να ξεχωρίζει μέσα στην απεραντοσύνη του κόσμου.»
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου 2022 και θα συνοδεύεται από πολυσέλιδο ομότιτλο κατάλογο, με όλα τα εκτιθέμενα έργα, καθώς και κείμενα των Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Τάκη Μαυρωτά και των επιφανών ζωγράφων Αλέξη Βερούκα, Στέφανου Δασκαλάκη, Χρήστου Μποκόρου, Γιώργου Ρόρρη.
Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς
Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος