Εκπαιδευτικά Προγράμματα,
                      Υλικό Μόνιμης Συλλογής
Στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν μία γερή καλλιτεχνική βάση με αντιπροσωπευτικά έργα καλλιτεχνών που αποτέλεσαν σταθμούς στην εξέλιξη της Νεοελληνικής Τέχνης. Το εκπαιδευτικό υλικό, ιδιαίτερης γραφιστικής ποιότητας, διανέμεται δωρεάν σε κάθε παιδί έτσι ώστε η εκπαίδευση και η εξοικείωση με την Τέχνη να συνεχιστεί και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο
Οι εκδόσεις του Τμήματος έχουν απήχηση στα σχολεία της Δωδεκανήσου, του Απόδημου Ελληνισμού, στον εκπαιδευτικό κύκλο της Κύπρου, ενώ τυχαίνουν και ειδικών βραβεύσεων και διακρίσεων λόγω της εκδοτικής τους ποιότητας. Διανέμονται δωρεάν στα παιδιά με σκοπό τα βιβλία Τέχνης να αποτελέσουν κομμάτι της μάθησης αλλά και της ψυχαγωγίας τους.
 
Κλικ στην τέχνη
Για τους μαθητές του Λυκείου οργανώνονται ξεναγήσεις-συζητήσεις με βάση θέματα ποικίλου εικαστικού περιεχομένου. Ως εκπαιδευτικό υλικό χρησιμοποιείται το cd rom Κλικ στην Τέχνη, ένα μοντέρνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Τέχνης που συνδυάζει τη ψηφιακή παρουσίαση τμήματος της συλλογής της Πινακοθήκης με το παιχνίδι.
Με διαδραστική βάση, ενημερώνει για τις σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες (από το 1960 ως τις μέρες μας) και διασκεδάζει έξυπνα με έμπνευση από έργα τέχνης-, εμπλουτίζοντας ποιοτικά τις εικόνες των παιδιών. Το πρόγραμμα «μιλάει» τη γλώσσα της εποχής και των νέων.
Το ψάρι που ακολούθησε το όνειρο του
Παραμύθι για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού βασισμένο σε έργα της συλλογής του Μουσείου. Το παραμύθι διαβάζεται στα παιδιά στους χώρους της έκθεσης και συνοδεύεται από προτεινόμενα παιχνίδια που γίνονται είτε από το δάσκαλο/α, είτε από το μουσειοπαιδαγωγό σε συνεργασία με το συνοδό της τάξης.
Το παραμύθι προσεγγίζει την τέχνη χαριτωμένα και ουσιαστικά για μικρούς και μεγάλους. Πέρα από παραμύθι, αποτελεί ένα εκπαιδευτικό, εικαστικό βοήθημα μα και ένα πολύτιμο λεύκωμα δημιουργιών σπουδαίων καλλιτεχνών της Νεοελληνικής Τέχνης.
Κατεβάστε το Pdf
Γνωρίζω τον Θεόφιλο
Για τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, φυλλάδιο αποκλειστικά για το ζωγράφο Θεόφιλο. Μέσα από μια γενική παρουσίαση για τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Θεόφιλο, οι μαθητές μαθαίνουν για τον πίνακα - δημιουργία, για τον καλλιτέχνη-δημιουργό, για το έργο ως δημιούργημα. Με ποικίλες ερωτήσεις ανοικτού τύπου και με μια προσέγγιση συναισθηματική-βιωματική, θεωρητική, εικαστική-πρακτική οι μαθητές αποκωδικοποιούν τους πίνακες και τα μηνύματα που στέλνουν.
Κατεβάστε το Pdf
Γνωρίζω τον Κόντογλου
Για τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, φυλλάδιο αποκλειστικά για το ζωγράφο Φώτη Κόντογλου.
Μέσα από μια γενική παρουσίαση για τον καλλιτέχνη Φώτη Κόντογλου, οι μαθητές μαθαίνουν για τον πίνακα - δημιουργία, για τον καλλιτέχνη-δημιουργό, για το έργο ως δημιούργημα. Με ποικίλες ερωτήσεις ανοικτού τύπου και με μια προσέγγιση συναισθηματική-βιωματική, θεωρητική, εικαστική-πρακτική οι μαθητές αποκωδικοποιούν τους πίνακες και τα μηνύματα που στέλνουν.
Κατεβάστε το Pdf
Εικαστικές ανιχνέυσεις
Φάκελος δραστηριοτήτων, για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, με βάση έργα της συλλογής και με στόχο τη δημιουργική προσέγγιση των μικρών ηλικιών.
Η ελληνική εικαστική δημιουργία του 20ού αι., αποτέλεσε τη βάση για μια σειρά από προτεινόμενες δραστηριότητες ποικίλου περιεχομένου και σύμφωνα με τους στόχους του νέου Αναλυτικού Προγράμματος για το Νηπιαγωγείο.
Ο φάκελος προσφέρεται στον νηπιαγωγό προκειμένου να το επεξεργαστεί στο σχολείο με τα παιδιά για να ακολουθήσει, αργότερα, δημιουργική επίσκεψη στο Μουσείο.
Κατεβάστε το Pdf
 
   
Γνωρίζω τα έργα του μουσείου
Για τις τάξεις του Γυμνασίου, ένα βιβλίο που παρουσιάζει γενικότερα την Ελληνική Ζωγραφική μέχρι το 1960, όπως φαίνεται μέσα από τις συλλογές του Μουσείου.
Με ενότητες για τα τοπία, τις προσωπογραφίες, τις συνθέσεις και τα γλυπτά ο μαθητής παίζει με πρόσωπα της Νεοελληνικής Τέχνης, περπατά σε τοπία της Νεοελληνικής Τέχνης, βρίσκει «χαμένους» πίνακες και γνωρίζει τα έργα του Μουσείου.
Κατεβάστε το Pdf
 
   
Στο Μουσείο!
Βιβλιοτετράδιο για παιδιά του Νηπιαγωγείου που επιχειρεί να γνωρίσει στα παιδιά τα έργα του Μουσείου και συγχρόνως να τα ξεναγήσει στα διαφορετικά αντικείμενα του Προγράμματος Σπουδών του Νηπιαγωγείου. Μια σειρά από παιγνιώδεις ασκήσεις για τη γλώσσα, γραπτή και προφορική, τα μαθηματικά, το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον, δραστηριότητες δημιουργίας και έκφρασης, αλλά και με τη χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου φτάνουν στα παιδιά μέσα από τους πολύχρωμους δρόμους της Τέχνης, σε μια προσέγγιση σαφώς διαθεματική και αναμφισβήτητα διασκεδαστική.
Κατεβάστε το Pdf
 
@2006-Δήμος Ροδίων, Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης